resantillnormalvikt

smakade inte så illa

Publicerad 2012-02-28 19:00:26 i Allmänt,

Provade i kväll att smaka på Modifast Hallon som man ska dricka före operationen och det var inte så jättetokigt, fick två påsar att testa av min vän Lotta :-)

Gick in på modifast hem sida på nätet http://www.modifast.se/hem-i-70.aspx?gclid=CNXb49-ewa4CFUgumAodP0oqOg 

och där kunde man beställa 3 provpåsar gratis, bara man registera sig, så nu kommer det snart hem 1 chocklad och 1 vanilj och 1 purolök och potatissoppa, blir nog att jag köper start paketet där ifrån när det är dax, blir mycket billigare än att köpa på apoteket.

Litet samtal idag

Publicerad 2012-02-27 16:01:49 i Allmänt,

Fick idag ett litet samtal från kirurgmottagningen i Motala, där de sa att remissen hade kommit in från Norrköping och att jag skulle få komma till dem på besök v 13. Något exakt  datum kunde hon inte ge mig, men det känns så skönt att veta lite vilken tid det rör sig om och att det äntligen är på gång.
De saknade även ett frågeformulär som jag hade fått fylla i tidigare och som mitt sjukhus skulle skicka till dem, men det kommer säkert snart till dem. Hörde av en vän som gjort samma operation att vi är fler som får komma på samma möte i Motala och att man får gå in ensam till läkaren efter att de har gett all information, så det är väl därför de vill ha formuläret så vi kan prata runt det när jag är ensam med läkaren.

Så snart börjas det


inget här ännu

Publicerad 2012-02-20 23:32:49 i Allmänt,

Hej
har inte hört något ännu från Motala sjukhus & jag kan lova att jag hoppas det snart dimper ner ett litet brev i brevinkastet snart, men jag har tålamod :-)

kram Lisbeth

information om ”gastric bypass” (GBP).

Publicerad 2012-02-15 20:01:19 i Allmänt,


Det är en kombination av en liten mage och delvis urkoppling av tunntarmen. Magsäckens övre del (ca 15-30 ml) avskiljs från resten av magsäcken med hjälp av en häftapparatsteknik som kallas stapling.
Den gamla magsäcken som är den större delen blir kvar och bildar en så kallad blindsäck och den producerar som tidigare magsafter.

En ny förbindelse från den lilla magfickan skapas genom att tunntarmen avdelas efter ca 50-75 cm och den nedre delen av tarmen sys fast vid magfickan. Genom den passagen transporteras sedan maten du äter.
Den övre änden av tunntarmen sys fast 75-100 cm ned på tarmen som kopplats till magfickan. Därmed förbinds den resterande magsäcken med tarmen och de viktiga magsafterna tillförs maten i tarmen.
Att anpassa sig till små portionsstorlekar och välja en näringsrik och varierad kost är viktigt för att operationen skall lyckas och näringsbrister undvikas.
Genom denna operation får man en kombination av en liten mage och klart försämrat upptag av föda. Då blir tiden för kort för att hinna bryta ner och ta upp all föda. Således kommer stora delar ut med avföringen utan att tas upp av kroppen.

Viktminskning/resultat?

Den här metoden ger de bevisat bästa resultaten, 60 procents större nedgång än övriga metoder. Det är den vanligaste magsäckskirurgin mot fetma, den har få biverkningar. De första årens viktnedgång är ofta dramatisk: i genomsnitt drygt 40 kilo eller 50 procent av den tidigare övervikten. Men de individuella variationerna är stora. Efter 3-5 år ses i stora material en 70-80% reduktion av övervikten. Efter 14 år kvarstår en viktreduktion på 50-70 %.

Hur görs operationen?

Operationen görs under narkos antingen med öppen kirurgi eller laparoskopiskt (titthåloperation). Vårdtiden på sjukhuset varrierar mkt men man brukar räkna 2-3 dagar för laparoskopiopererade och något längre för de med öppen kirurgi.

Komplikationer?

Alla patienter som opereras kan drabbas av komplikationer. Vid större operationer, som tex gastric bypass måste man alltid räkna med att några patienter drabbas av komplikationer. Komplikationer efter en GBP är principiellt av två slag, dels generella komplikationer som kan förekomma efter alla typer av kirurgi, dels komplikationer som är specifika för just detta ingrepp.

De generella komplikationerna som inträffar i samband med operationen är tex sårinfektion, blodpropp, lunginflammation ect. Man brukar räkna med att någon av dessa komplikationer inträffar hos 1-2% av patienterna. Denna typ av komplikationer kan oftast lätt behandlas och leder sällan till långvariga men. I anslutning till operationen kan även tarmvred (stopp i tarmen) inträffa. Det kan antingen bero på felaktig kosthållning eller sammanväxningar i magen. Ibland behövs en ny operation för att lösa problemet. De vanligaste sena komplikationen (som inträffar flera månader efter operationen) är ärrbråck. Man kan räkna med att detta uppstår i 5-10% av fallen. Ett ärrbråck måste vanligen åtgärdas med ny operation. Ärrbråck kan man få vid båda operationsmetoderna även om de är lite vanligare vid öppen kirurgi, andra orsaker spelar också in såsom om man varit opererad i området tidigare.

En mycket allvarlig komplikation är läckage från de olika suturlinjer (nya förbindelsen mellan magsäck -tarm och tarm-tarm) som finns inne i buken. Läckage är en allvarlig komplikation som oftast leder till en ny operation. Läckage inträffar vid 3-5% av operationerna. Läckage ger ofta långvariga problem med förlängd sjukhusvistelse i flera veckor och antibiotikabehandling.

Sena komplikationer relaterade till GBP är framförallt magsår och näringsbrist. Magsår uppstår ibland i suturraden mellan nya lilla magsäcken och tunntarmen. I de flesta fall är dessa magsår relativt enkla att behandla men i enstaka fall kan man behöva operera. Ca 5% av patienterna får nångång i efterförloppet ett dyligt magsår.

Dödliga komplikationer är extremt ovanliga, men de finns och inträffar i ca 1 fall av 1000 opererade.

Maten!

Det viktigt som opererad att man väljer bra mat, dvs näringsriktig mat av hög kvalitet.

Gastric bypass är förknippat med en klar risk för att diverse bristsymptom skall uppstå (fr a blodbrist, proteinbrist och vitaminbrist) om man inte sköter måltiderna. Måltidsordningen skall därför vara regelbunden med ca 6 mål mat om dagen. Undvik dock småätande mellan måltiderna.

Det är viktigt att man tuggar maten noggrant. Ta god tid på sig när man äter. Måltiderna får gärna ta 30 - 45 minuter, i varje fall minst 20 minuter.

Man bör sträva efter att äta varje måltid så torr som möjligt. Maten stannar då längre i magfickan och man får en bättre mättnadskänsla. Dessutom är det mindre risk att maten stockar sig i den nya magmunnen, något som kan ge smärta och eventuellt kräkningar. Vätska får man istället dricka mellan eller en kort stund före måltiderna.

Vad är dumping?

Dumping är ett symptom som uppstår då man överbelastar tarmen med glukos(socker). Hos personer med intakt funktion av nedre magmunnen portioneras maginnehållet ut i tarmen i små mängder i taget, då kan inte dumping uppstå. Hos GBP opererade ramlar hela den intagna födan omedelbart in i tunntarmen. Detta innebär att man får en hög lokal glykoskoncentration och dumping uppstår.

Dumping karakteriseras av en känsla av matthet,hjärtklappning och ibland kallsvettning. Ofta måste patienten gå och lägga sig en stund och symptomen försvinner då på ca 10-15 minuter. Detta kan låta ganska beskedligt, men i praktiken upplever dock många patienter detta som mycket obehagligt. Så pass att de flesta väljer därför att avstå från sötsaker.

Vem får opereras?

Kirurgi är en drastisk metod mot svår fetma. Operation brukar bara komma ifråga vid ett BMI på minst 40 eller bland patienter som har allvarliga följdsjukdomar på grund av fetman. Personer över 60 år och under 18 år opereras bara undantagsvis. Problem som talar emot en operation är psykisk sjukdom, alkohol- och drogmissbruk, ätstörningar och magsår. De vill helst att man försökt ordentligt på "egen hand" innan. De finns patientkategorier där bypass bör vara förstahandsalternativ. Då handlar det om personer med annorlunda ätbeteende, det vill säga att man småäter ofta, och som har ett högt intag av lättsmält, sockerrik föda exempelvis glass, godis med mera.

Hur gör jag om jag vill ha en operation?

Man bokar ett läkarbesök hos sin husläkare och ber om att remiss ska skickas till sjukhuset. Beroende på vilket sjukhus och vart man bor skiljer det sig hur lång tid det tar, men man får nog räkna med minst 1 år från de att remissen är skickad. Vissa får vänta betydligt längre än så tyvärr. Privata alternativ finns och då kostar det runt 100.000:-.

denna information har jag tagit från http://mittlillaliv.suntuubi.se/ en jätteduktig tjej som gjort samma operation och lyckats utmärkt ;-)

Strax före och 6 veckor efter oprationen...

efter oprationen kommer du endast att kunna äta mycket små portioner. som det verkar så är det lite olika lanstingen kör med före och efter oprationen.

här i hudiksvall där jag ska(i skrivande stund) göra min opration har vi först 2 veckor som vi endast går på modifast ,LCD-kost (low calorie diet). detta är pulversoppor ungefär som naturdiet, Alevo ,nutrilett. man äter 4 modifast påsar om dagen och på det ska man dricka ca 1,5-2 L kalorifri vätska(vatten,kaffe,te). den här dieten äter man för att minska på fetterna i levern och i största allmänhet så är det alltid bäst att vara så liten som möjligt på oprations bordet!

sen efter oprationen har vi 4 veckor som vi har flytande föda, dvs vanliga soppor. de måste dock vara helt släta! detta pga att vävnaderna måste få tid att läka! och även om sopporna är släta så ska de tuggas,det minskar illamåendet och det är en bra förberedelse inför vad som komma skall. 1 dl soppa bör ta ca 20 min att få i sig. drick därför sakta och små klunkar eller ät med tesked! många föredrar tesked för att minimera risken att få "dumping"

efter flytperjoden så återstår 2 veckor med puré-kost! nu är det vanligmat som gäller men det är viktigt att den har malts,mosats eller mixats! konsistensen bör vara som banrmatspuré.

=)

ja... det är alltså inte bara guld och gröna skogar! ;)



Om mig

Publicerad 2012-02-15 15:03:58 i Allmänt,



Hej mitt namn är Lisbeth och jag kämpar med min övervikt på ca 35 kg. För ca 10 år sen sa min dåvarande läkare som var överläkare på reumatologen i Norrköping att borde inte du tänka på att göra en magsäcksoperation, tankarna snurrade runt som i ett ekorrhjul och jag trodde hon pratade om att ta bort överflödigt fett på buken. Men så var inte fallet hon berättade att det fanns en operation som kallades Gastric baypass och att det var många som gjort denna operation och med väldigt fina resultat, klart jag blev lite nyfiken och imponerad när hon berättade att det var de som hade vägt 150 kg och gått ner till 65 kg och mådde mycket bättre i både kropp och själ.

Jag lät mig iallafall inte övertalas utan bad att få tänka på det, när jag kom hem och flera veckor till och massor av besök på olika bloggar om operationen, så bestämde jag mig för att jag minsann skulle fixa det där själv utan denna operation som faktiskt skrämde mig massor.
Jag anmälde mig på viktväktarna och det kändes riktigt bra, gick ner ca 23 kg på 8månader och var överlycklig och tyckte att ååå vad jag har varit duktig nu behöver jag inte vara så hård mot mig själv längre, kan säkert unna mig lite gott då och då. Hmmmmmm just det Hmmmmmmm där började uppgången i rykande fart, jag tappade motivationen och kände mig värdelös och vips var alla kg uppe igen med några ++ efter, suck…

Började snegla på Gi och fick massor av tips från vänner som klarat det galant, gjorde som man skulle och höll mig borta från kolhydrater den första tiden och sen lite lagom växla in dem igen. Allt gick bra i början och jag lyckades gå ner ca 15 kg men det visade sig att jag var lika rolig denna gång och tyckte att jag hade varit otroligt duktig och började ge mig själv belöning, Hmmmm igen alltså!!!!
Min familj stöttade mig massor så det kan jag inte skylla på och ja motivationen var det ju inte heller fel på, iallafall de första månaderna. Så den enda som jag skyller på är helt mig själv. Punkt slut.

Nästa lilla bantnings resa jag påbörjade (och då orkar jag inte skiva alla de försök med Viktväktarna som jag påbörjade i mellan) var på min vårdcentral och nu tänkte jag, shiit nu kan det inte gå fel!! hej vad jag bedrog mig, visst gick ner en massa kg som de andra gångerna och jag kände mig verkligen som en kalmartrissa, eller Jojo som det också kallas.

 

Dietisten var super duktig och vi kom jättebra överrens så det var inte problemet utan det var min motivation som vanligt. Allt slutade med att jag inte gick där mer och jag gav helt enkelt upp.
Har bantat från och till under flera år och så skilde jag mig 2010 och rasade flera kg i vikt och kände mig rätt nöjd med det. Men lyckan började le mot mig och jag möte en ny man i mitt liv och jag blev otroligt lycklig igen, tja och då hehe började jag äta igen och vips var de där kg uppe igen men inte lika mycket som de varit förut, än så länge!!

I slutet av förra året hände ännu en kris i mitt liv, min älskade mamma gick bort och allt kändes för hemskt, jag for upp och ner i vikt och skulle försöka att vara duktig mitt i all sorg att både plugga och jobba och vara en bra sambo och mamma och vän, suck jag kände mig helt slut som människa ett tag och när vi fick reda på att mamma led av fettlever så fick jag en ordentlig tjäftsmäll på ren svenska!
Då kände jag att nu får det vara nog, jag vill inte gå samma väg till mötes, så jag bestämde mig för att ringa upp min läkare på min vårdcentral och be om hjälp att får en remiss skickad till kirurgin på vårt sjukhus.
Hon var helt fantastik jag berättade att jag har en reumatisk sjukdom som heter Bechtrew och att jag inte orkade med denna övervikt jag går med och att båda mina läkare den gamla och nya tycker att jag ska göra en Gastric bypass operation för man inte bör ha mer en 5 kg övervikt med denna sjukdom enligt min läkare, då kroppen bara blir stelare med åren. Remissen skickades iväg för ca 1 månad sen ungefär och nyss var jag på ett stormöte där de berättade om operationen och de undrade om vi fortfarande var intresserade, vi fick då skriva i en blankett och skicka den till dem inom 2 veckor. Igår den 14 feb ringde vår vårdlots i min hemkommun Norrköping och berättade att jag blivit godkänd för att få hjälp att operera mig och jag fick välja mellan 3 sjukhus. Jag valde Motala sjukhus då väntetiden inte var lika lång där, så nu väntar jag bara på självaste tiden att få träffa läkaren och gå igenom allt innan självaste operationen, jag hoppas verkligen inte att de tycker att jag inte behöver få hjälp, men jag ska hålla hoppet på topp för nu ger jag inte upp!!

Kommer skriva i denna blogg, min resa till ett gladare, lättare, och smalare jag och förhoppningsvis så kommer jag må så mycket bättre i min sjukdom.

Tack för att ni tog er igenom dessa rader.
Kram
Lisbeth



Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela